Nestor Takst kan avdekke mangler som boligkjøperne ikke ser selv.
Tar du med takstmannen ved overtakelse av din nye bolig, øker sjansen for at eventuelle feil og mangler blir avdekket umiddelbart.
Å få nøklene til en splitter ny bolig skal være hyggelig og fint, men det skal også føles trygt. Men gjør det det? For hva skal du, som fersk og ufaglært boligkjøper, se etter? Kan du være sikker på at alt er som det skal? At du faktisk får det du har betalt for? – Mange kjenner seg litt usikre, og det er ikke rart. Folk flest pleier jo ikke å overta en ny bolig så mange ganger i livet, sier Jens Christophersen, avdelingsleder i Nestor Takst. Dermed kan det lønne seg å få hjelp av en dyktig takstmann. – Det er både effektivt og trygt for boligkjøpere å ta med faglig bistand når de overtar en ny bolig. Det er en type oppdrag vi er med på stadig oftere, sier Christophersen. Sjekk skikkelig Det norske regelverket er heldigvis strengt. Forskrifter skal ivaretas og det finnes mange krav til utførelse. Men det kan likevel gå litt fort i svingene når nye leiligheter skytes opp i rekordfart, og Christophersen avslører at takstmenn finner feil eller mangler stadig vekk. Ikke alltid så store feil at du ser dem selv, men det kan likevel være ting som kan få betydning for levetiden og sikkerheten på sikt.
Hvis ikke alt er utført i henhold til standarder og regelverk, spesielt i våtrom, kan det føre til store problemer. Takstmannen kan avdekke feil og mangler ved overtakelse.
– Vi bruker nok mest tid på å undersøke bad og andre våtrom, for der kan konsekvensene bli veldig store om ikke alt er i henhold til regelverket. Vi skrur gjerne på dusjen for å se hvordan vannet oppfører seg, og undersøker fallforholdene godt. Nestor Takst sjekker overflater, ikke bare i våtrom, men også i tilstøtende rom. De undersøker at bevegelige deler, som dører og vinduer fungerer som de skal, at skapdører, kjøkkeninnredning og benkeplate er som forventet, og at personsikkerheten er ivaretatt etter regelverket. – Det gjelder for eksempel høyde på rekkverk, både inne i leiligheten og utenfor, at det er håndløpere på begge sider av trapper, og at tilgjengeligheten generelt er god. En dyktig takstmann går også gjennom boligen for å sjekke den håndverksmessige utførelsen. – Vi ser blant annet på malearbeidet og undersøker om flisearbeidet er gjort skikkelig. Det finnes standarder som sier noe om hvor nøyaktig flisene skal legges, og her avdekker vi dessverre en del slurv. Påpeker ofte ting som må utbedres Når du som privatperson overtar boligen, blir takstmannen med som din personlige fagperson. Noen ganger er alt som det skal, og ingenting er bedre enn det. Da kan du bekymringsfritt glede deg over det nye hjemmet. Men ganske ofte finner Nestor Takst ting å påpeke til entreprenørene eller selgerne. – Det meste er regulert med standarder, men mens noen forhold kan gi grunnlag for reklamasjon, kan andre ting være innenfor det man må akseptere. Vi har erfaring og faglig ekspertise til å vite forskjell, og tar hensyn til definerte toleranser i vurderingene. I noen tilfeller vil Nestor Takst anbefale kjøpere å holde tilbake deler av kjøpesummen, men med avtale om tidspunkt for retting. – Da følger vi opp at det blir utført til riktig tid, slik at du slipper å tenke mer på det, sier Christophersen. Helt fin at de er med – For oss er det bare fint om kundene har med en fagperson ved overtakelse, sier Karl Richard Hagelin, anleggsleder i Kruse Smith. De er entreprenør for en rekke større leilighetsbygg i Kristiansand, og opplever at en del kunder er usikre ved overtakelse. – Det er helt naturlig at ikke alle har så mye kunnskap om hva de bør se etter selv. Dersom noen av våre kunder føler at det er trygt og komfortabelt å ta med faglig bistand ved overtakelse av ny bolig, er det helt fint. Selv benytter de seg også av ekspertisen til Nestor Takst. Ved noen tilfeller har de leid dem inn for å være med i forkant av overtakelse, for å kvalitetssikre entreprenørarbeidet. – Da har de kommet med faglig gode innspill. Det at de også er med ved overtakelse, kan være positivt og tidsbesparende for alle parter. For det er fort å gå seg blind i eget arbeid, og det er fint for alle involverte at man raskest mulig får avdekket ting som må utbedres, sier Hagelin.